NOVIČNIK – november

NOVIČNIK – november
13. 11. 2020 Urban Lečnik Spaić

NOVIČNIK – november 2020

 

Dragi Močvirci, dragi starši!

V letošnje taborniško leto smo zakorakali nekoliko drugače, kot smo tega vajeni iz preteklih let. Veseli nas, da smo vsaj začetek leta v večini lahko izpeljali v živo in se ponovno srečali s starimi taborniškimi prijatelji, hkrati pa med svoje vrste toplo sprejeli nove.

Žal so se naša srečanja v živo hitro končala in tako smo se bili prisiljeni preseliti na splet, kjer se sedaj srečujemo z našimi člani. Pri tem tudi z veseljem opažamo, da se pogosteje kot po navadi dogaja, da se nam na katerem od vodovih srečanj pridruži tudi kakšen starš.

 

Kaj nas čaka v prihodnjem mesecu?

Močvirski izziv

Močvirci vam z veseljem predstavljamo Močvirski izziv! Naše člane vabimo, da se nam pridružijo pri največjem rodovem tekmovanju na daljavo.

Vsak teden bomo vodom postavili dva Močvirska izziva, ki ju bodo morali v naslednjih dneh opraviti. Na koncu tedna bomo na spletni strani objavili njihove rezultate. Zmagovalni vod čaka prav posebna nagrada!

O izzivih vas bodo pravočasno obvestili vaši vodniki.

 

Pretekle akcije

Aktivno poletje 

V začetku poletja nam je Covid-19 žal prekrižal taborne načrte, a smo namesto tabora organizirali različne poletne aktivnosti. Na njih smo se v skupinah orientirali po bližnjem Rožniku, obiskali živalski vrt, v katerem smo se naučili zanimivosti o tamkajšnjih živalih, se osvežili v ljubljanskih bazenih in izvedli piknik v Tivoliju, naši novi člani pa so med poletnimi aktivnostmi dobili tudi svoje prve rutke. Vsak izmed vodov je po vrh vsega izvedel še lasten bivak, s čimer smo zadostili naši želji po taborjenju.

Na naslednji povezavi si lahko ogledate nekaj utrinkov naših poletnih dogodivščin, ki smo jih uspeli ujeti v objektiv: Poletne aktivnosti

Naše vodstvo pa poletnih počitnic ni porabilo le za zabavo in sprostitev, ampak se je za kvalitetnejše delovanje rodu celo poletje izobraževalo na različnih tečajih. Nekateri naši bolj izkušeni člani so na tečajih pomagali celo kot mentorji in predavatelji.

Vodniški tečaj

Štiri naše članice, sedaj že novopečene vodnice, so se poleti udeležile vodniškega tečaja, ki ga organizira Mestna zveza tabornikov. Letos je potekal od 19. do 28. avgusta v Geršičih. Na tečaju so se vodnice naučile vse od komunikacije s starši do načrtovanja programa za vodova srečanja in vodove izlete, spoznale veliko novih prijateljev iz drugih rodov in se pripravile na to, da so v novem taborniškem letu pozdravile svoje nove člane.

 

Tečaj topografije 

Opis tečaja topografije ali topo tečaja smo prepustili kar našemu vodniku Maju, ki se je tečaja letos tudi sam udeležil:

“V želji, da bi izboljšal svoje znanje orientacije in topografije, sem po udeležbi na svojem prvem ROT-u (Republiškem orientacijskem tekmovanju), kjer sem ugotovil česa vsega še ne znam, sklenil, da se prijavim na Temeljni tečaj orientacije in topografije oz. na kratko »topo tečaj«, ki vsako leto avgusta poteka v Gozdni šoli v Bohinju.Tečaj je letos potekal med 15. in 23. avgustom, udeležilo se ga je okoli dvajset tabornikov iz cele Slovenije. Na tečaju smo naše znanje gradili od temeljev naprej. Najprej smo ponovili osnove kot je merjenje azimutov (kotov) s kompasom, kasneje pa spoznali različne tehnike orientacije po terenu, vrste kart, kartografskih projekcij in se vsak dan pridno urili v »obrti« risanja skic.

Kljub natrpanem urniku, smo našli čas za počitek in spoznavanje, kopanje in veslanje v Bohinjskem jezeru, petje ob kitari…

Vesel sem, da sem se prijavil na topo tečaj, saj sem na njem res užival. Spoznal sem nove prijatelje in preživljal čas s starimi ter dobil znanje, ki mi je na ROT- u manjkalo.

V okviru tečaja pripravljam tudi zabavno akcijo za gozdovnike in gozdovnice (člani starosti od 11. do vključno 15. leta) in starejše medvedke in čebelice (člani starosti 9. do vključno 10. leta) z imenom KAKADUgudivščina, ki nas, če bo korona dala, čaka 8. maja. Več povem pa kdaj drugič…”
(Napisal: Maj Kastelic)

 

Woodbadge

Tako sta svoje Woodbadge dogodivščine opisala naša vodnik Urban in gospodar Dren:

Letošnje poletje sva se dva Močvirca udeležila Woodbadge tečaja v organizaciji Zveze tabornikov Slovenije. V osnovi je tečaj namenjen taborniškim vodjem in se po svetu odvija že 100 let po podobnem principu. Tečaj je v Sloveniji razdeljen na 3 module: Taborništvo in jaz, Program in modul Management. Dren se je udeležil modula Program, Urban pa modula Management.. Skozi pristno taborniško izkušnjo v “Bohinjskem raju” smo se skozi teden dni ukvarjali s tem kako pripraviti še boljši program, kaj so elementi dobrega vodenja in kako taborništvo približati čim več mladim.

Poleg naju sta bila na tečaju še dva Močvirca: Blaž, ki je bil vodja tečaja in Urban, ki je bil na tečaju kot Kanarček (podporna funkcija).

(Napisala: Urban Lečnik Spaić in Dren Dolničar)

Tečaj bivanja v naravi (BVN)

Tečaj bivanja v naravi je vsakoletni poletni tečaj, ki se odvija v prvi polovici avgusta. Na njem se udeleženci urijo v postavljanju pionirskih objektov, grajenju in prižiganju različnih ognjev in preživetju v naravi.

Letošnjega tečaja BVN, ki je potekal od 17. do 24. avgusta v Klivniku, so se udeležili trije naši člani, ki so na njem opravljali vloge mentorja in pomočnikov. Za lažjo predstavitev tečaja, si na naslednji povezavi lahko ogledate posnetek, na katerem udeleženci tečaja s pomočjo znanj, ki so jih na njem osvojili, postavljajo dvižni most: Dvižni most.

Občni zbor

V petek, 6. 11. 2020 ob 19.00 je potekal vsakoletni občni zbor Društva tabornikov rod Močvirski tulipani. Občni zbor ali zbor članov je najvišji organ v društvu.

Na petkovem občnem zboru smo naredili kratek pregled lanskega taborniškega leta, zasnovali načrte za prihajajoče leto in izvolili novo vodstvo rodu.

Ostani povezan!

Da se ne bomo v karanteni čisto pozabili, vas opominjamo še na naš YouTube kanal, ki smo ga za vas v marcu začeli polniti z znanimi obrazi našega vodstva. Ti so vam v kratkih posnetkih predstavili različne izzive in taborniška znanja, ki vam lahko pridejo prav tudi doma: YouTube

Vsak teden pa ne pozabi niti na vodovo srečanje preko ZOOM-a, kjer te bodo sedaj poleg nasmejanih obrazov tvojega vodnika in sočlanov čakali še Močvirski izzivi!