Utrinki z NOT-a

Utrinki z NOT-a
19. 5. 2023 Urban Lečnik Spaić

V noči iz 25. na 26. marec je v Preserju in okoliških gozdovih potekalo že 44. Nočno orientacijsko tekmovanje – NOT v organizaciji Rodu močvirski tulipani.

Letošnjega NOT-a se je udeležilo skoraj 200 tekmovalcev iz cele Slovenije, ki so tekmovali v šestih kategorijah. S tekmovanjem smo pričeli v soboto, ko smo se najprej zbrali na uvodnem zboru in imeli sestanek za vodje ekip. Temu je kmalu sledilo pisanje topo testov in vrisovanje. Na šoli so tekmovalci opravili tudi KT+. Nekaj minut pred osmo so se ekipe ena za drugo pognale v noč iskat kontrolne točke po gozdovih in vrtačah Preserja. Na progi so poleg hitrostne etape opravile še tri naloge, in sicer prehod minskega polja, prvo pomoč in signalizacijo.

Najhitrejši so na cilj prišli že pred polnočjo, nekatere ekipe pa so v orientaciji tako uživale, da so pot malo podaljšale in v šolo prispele šele okoli štirih. Po povratku v šolo jih je čakal odličen makaronflajš, pogreli pa so se lahko tudi s toplim čajem. Najbolj utrujeni so preostanek noči prespali v telovadnici, manj zaspani pa so se do jutranjih ur družili ob zvokih kitare.

Zjutraj smo imeli po objavi rezultatov še zaključni zbor, kjer smo podelili nagrade najboljšim trem ekipam iz vsake kategorije. Prav tako smo okronali letošnja Bejbo in Rit NOT-a. Rod skalnih taborov Domžale je za eno leto domov odnesel nov prehodni pokal za rodovo zmago v obliki macole. Že zdaj lepo vabljeni vsi izzivalci, da naslednje leto pokal prevzamete vi.

Močvirci smo zelo veseli, da je bila udeležba na NOT-u spet tako številčna in upamo, da se nas konec marca prihodnje leto zbere še več. Lepo se zahvaljujemo tudi družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki je podprla izvedbo letošnjega NOT-a. Na ta način smo v skupni akciji združili poslanstvo tabornikov in poslanstvo SiDG, ki upravlja z državnimi gozdovi ter v okviru svoje dejavnosti pospešuje in krepi socialne funkcije gozdov. Veselimo se podobno uspešnih sodelovanj v prihodnosti.