Tudi ponoči ne manjka izzivov: 45. Nočno orientacijsko tekmovanje v Rakeku

Tudi ponoči ne manjka izzivov: 45. Nočno orientacijsko tekmovanje v Rakeku
10. 4. 2024 Urban Lečnik Spaić

V noči iz 23. na 24. marec je v Rakeku in okoliških gozdovih potekalo že 45. Nočno orientacijsko tekmovanje – NOT v organizaciji Rodu Močvirski tulipani. Tekmovanje je postavljeno v sam vrh najzahtevnejših izzivov orientacije v Sloveniji. 

Letošnjega NOT-a se je udeležilo več kot 200 tekmovalcev iz cele Slovenije, ki so tekmovali v šestih kategorijah. S tekmovanjem smo pričeli v soboto, ko smo se najprej zbrali na uvodnem zboru in imeli sestanek za vodje ekip. Temu je kmalu sledilo pisanje topo testov in vrisovanje. Na šoli so tekmovalci opravili tudi KT+. Nekaj minut pred osmo so se ekipe ena za drugo pognale v noč iskat kontrolne točke po gozdovih in vrtačah Rakeka. Med orientacijskim pohodom so lahko tekmovalci občudovali kraško naravo, večino je predvsem navdušil naravni kraški most. Na progi so poleg hitrostne etape opravile še tri naloge, in sicer prehod minskega polja, prvo pomoč in signalizacijo.

Tako tekmovalci kot organizatorji smo se morali kmalu po odhodu zadnje ekipe na progo spopasti z nepredvidljivim vremenom, ki se je hitro spreminjalo vse od močnega vetra, sodre, pa na koncu do snega. Kljub neprijetnim vremenskim razmeram so najhitrejše ekipe v cilj prišle že pred polnočjo. Po povratku v šolo jih je čakal odličen makaronflajš, pogreli pa so se lahko tudi s toplim čajem.

Zjutraj smo imeli po objavi rezultatov še zaključni zbor, kjer smo podelili nagrade najboljšim trem ekipam iz vsake kategorije. Rod Pusti grad Šoštanj je za eno leto domov odnesel nov prehodni pokal za rodovo zmago v obliki macole. 

Posebno zahvalo želimo nameniti družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki je s svojo podporo omogočila izvedbo letošnjega Nočnega orientacijskega tekmovanja. Z njihovo pomočjo smo združili moči tabornikov in SiDG, ki skrbi za naše državne gozdove ter spodbuja socialne funkcije gozdov. V sodelovanju z SiDG smo oblikovali tudi tematsko nalogo, ki je tekmovalce postavila pred izzive poznavanja Kodeksa »Obisk v naravi«, dokumenta, ki ga taborniki še posebej poznamo, saj smo bili med pobudniki za njegov nastanek. Ta dokument je pomemben za ohranjanje biodiverzitete in primerne uporabe gozdov za prihodnje generacije.

 

Ponosni smo, da se število tekmovalcev iz leta v leto povečuje, kar kaže na rastočo privlačnost Nočnega orientacijskega tekmovanja. To nas navdaja z optimizmom in potrjuje, da ima orientacijsko tekmovanje v temi svoj čar in privlačnost za vse večje število ljudi.

 

Iskrena hvala vsem, ki ste prispevali k uspehu letošnjega Nočnega orientacijskega tekmovanja. Skupaj smo ustvarili nepozaben dogodek, ki bo ostal v spominu tekmovalcev in organizatorjev še dolgo časa.

 

Izjave tekmovalcev:

  • Katarina Kovačič: Letošnji NOT nam bo predvsem zaradi pestrega vremena ostal v spominu še nekaj časa. Kljub mrazu in celo snegu smo na tekmovanju uživali, občudovali gozdove, ki so nas obdajali tekom orientacijskega pohoda in po svojih najboljših zmožnostih opravljali naloge, ki so jih pripravili organizatorji. Se že veselimo prihodnjega NOT-a! 
  • Domen Lečnik Spaić: Nočno orientacijsko tekmovanje je bilo letos noro zabavno! Tekma je potekala skozi čudovite kraje, polne vrtač, hkrati pa sem uspel videti tudi Veliki naravni most. In ja, dež in snega mi nista  pokvarila razpoloženja – samo popestrila sta tekmo! Res sem užival v vsakem trenutku, ko sem se dvakrat izgubil tudi takoj našel pot nazaj.
  • Jure Savnik: NOT letos je bil res nekaj posebnega: kot da kraške jame niso dovolj, smo imeli nenadne spremembe vremena, bilo pa nas je res veliko. Nekajkrat smo se izgubili, ampak tudi to je bilo pričakovano, kar pa nisem pričakoval, je bilo gosto sneženje. Komaj čakam naslednje leto!